Olivia täyttää huomenna jo puolitoista vuotta! Kävimme iänmukaisessa tarkastuksessa perjantaina. Uudet mitat olivat 9810 g ja 78,5 cm. Yhä edelleen Olivia kasvaa miinuskäyrillä, mutta hallitusti kuitenkin. Terveydenhoitajatäti kirjasi neuvolakorttiin seuraavaa: "Hyväntuulinen hymytyttö. Sanoja tulee. Kasvaa tasaisesti omilla käyrillään. Kehitys iänmukaista. D-vitamiini tablettimuodossa."

Ajelimme perjantaina neuvolan jälkeen Loimaalle mummin ja papan luokse. Tulimme Juhan kanssa eilen kotiin ja Olivia jäi mummilaan hoitoon muutamaksi päiväksi. Mummi, pappa, Tiina ja Marianne tuovat Olivian kotiin aatonaattona kun me Juhan kanssa olemme kotiutuneet töistä. Sen jälkeen alkaa joulun vietto. Teimme Juhan kanssa tänään oikein kunnon urakan joulusiivouksen merkeissä. Heti aamulla aloitimme ja vasta iltapäivällä kaikki oli valmista. Tynskän pappa tuli aamulla auttamaan mattotelineen kokoamisessakin, että saimme matot vihdoin ja viimein tampattua ja tomutettua kunnolla. Nyt on mukava odottaa joulua puhtaassa kodissa, kun pikkutyttökin on sotkemassa paikkoja Loimaalla. :)

2163713.jpg

Olivia aamupalalla Loimaalla. Mummi oli laittanut margariinia reilusti leivän päälle. Kuvaan on saatu taas normaali "hymy" Olivialta.

Olivia sanoo jo 30-40 sanaa ja tietää asioita, joista edes me vanhemmat emme tiedä, että hän tietää. Tästä esimerkkinä tapaus viikon takaa. Menin itse autotalliin ja pyysin Tiinaa laittamaan ulkolyhtyyn kynttilän palamaan. Tiina lähti etsimään tulitikkuja ja käveli keittiöön. Olivia oli samanaikaisesti juossut olohuoneen vitriinin laatikolle ja huutanut Tiinalle "tänne, tänne, täällä, täällä". Kun Tiina oli kysynyt, että onko siellä muka tulitikkuja, oli Olivian tietävä vastaus "on, on, on". Niinpä ne tulitikut löytyivät vitriinin laatikosta. Kukaan ei ole Olivialle tätä tulitikkukätköä näyttänyt eikä kukaan ole sieltä niitä tikkuja ottanut käyttöönsä. Tällä hetkellä niitä ei kyllä enää löydä sieltä ja nyt tulitikut ovat sellaisessa paikassa mihin Olivia ei pääse omin avuin.

Olivia on viime viikkoina alkanut pukemaan itse. Sukkahousut olisi pakko saada laittaa itse jalkaan. Housuvaipan pukeminen itse onnistuu joten kuten pienellä avustuksella ja housutkin löytää päälle avun kanssa. Torstaiaamulla kun olimme lähdössä päiväkotiin, oli Olivia laittanut kengät jalkaansa ihan omin voimin. Eihän kengät tietenkään oikeissa jaloissa ollut, mutta jaloissa kuitenkin! Öisin Oltsu käyttää teippivaippaa ja yleensä iltaisin tuleekin kova huuto, koska tyttö haluaisi laittaa senkin itse itselleen. Vanhemmat eivät ole antaneet periksi, koska tietävät varmuudella, ettei se onnistuisi.

2163712.jpg

Ensimmäinen kenkä on jo jalassa. Mitenköhän tasapaino pitää, että saisi toisenkin jalkaan...?